Klinkt dat even goed: zeggen dat je thuis pianoles krijgt van Cor Bakker. Laat dan meteen even het liedje horen dat je binnen tien weken al kunt spelen. Dat klinkt helemaal goed! “Het kan, want met mijn nieuwe internet-lesmethode wordt piano leren spelen makkelijker en leuker dan ooit”, zegt Cor.

Ik heb altijd al willen spelen …

Het is bijna traditie, bij concerten van Cor Bakker: steevast komen er na afloop muziekliefhebbers op hem af die hem vertellen dat ze zelf óók zo graag piano hadden willen spelen. Waarop altijd een ‘maar ja’ volgt met een excuus waarom ze de toetsen nooit hebben aangeraakt. De één voelt zich te oud om te leren, de ander ziet op tegen de kosten van een pianoleraar aan huis en nummer drie wil zich niet binden aan vaste lestijden. Maar intussen sluimert bij veel mensen het verlangen om het te kunnen.

“Dat bracht me op het idee om een eigen cursus te ontwikkelen waarmee ik al die bezwaren onder tafel speel”, vertelt Cor. “Want mijn internetlessen kun je volgen op een tijdstip dat je zelf het beste uitkomt. Je kunt zowel meedoen op een voordelig keyboard als op een prijzige vleugel en je oefent in een tempo dat bij je past. Heb je het even niet begrepen, draai je het filmpje gewoon terug en leg ik het nóg een keer uit. En nóg een keer. Zo’n geduldige leraar vind je nergens!”

De methode

Piano leren spelen via internet is niet nieuw, maar de methode Piano Spelen met Cor van Cor Bakker is dat wél. Aan de vleugel in zijn eigen studio nam hij maar liefst 170 filmpjes op waarin hij zijn leerlingen op zijn eigen manier stap voor stap begeleidt: van de juiste vingerzetting tot het spelen met twee handen tegelijk. Pluspunt is dat je bij elke les onder in het beeldscherm precies ziet over welke toetsen leraar Cor het heeft. “Spelenderwijs leer je ook noten lezen en raak je vertrouwd met akkoorden en improvisatie. Dat is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt.”

Om zijn leerlingen te stimuleren daagt hij ze uit om tot besluit van elke les samen met hem een nummer te spelen. “Als je twintig minuten per dag oefent, kun je al binnen tien weken de bekende soundtrack ‘Amelie’ van Yann Tiersen ten gehore brengen. Of je eigen lievelingsliedje.”

Zijn internet leerlingen kunnen zelfs vragen stellen aan hun pianoleraar. Per mail krijgen ze persoonlijk antwoord van Cor. Hij denkt ook aan eventuele oefenmiddagen met masterclasses voor tien, vijftien leerlingen tegelijk. “Dat moet natuurlijk op plekken waar veel piano’s zijn. Muziekzaken in het land bijvoorbeeld.”

Trots

“Het leukste van piano spelen is dat je bij feestjes voor extra sfeer kunt zorgen”, zegt Cor. “En reken maar dat ik op school bij de meisjes in trek was als ik in het muzieklokaal hun lievelingsliedjes speelde. Helaas was die aantrekkingskracht ook meteen voorbij zodra ik mijn vingers van de toetsen haalde. Maar dan was het ijs toch al gebroken. Los daarvan: het goede muzikanten gevoel bleef. Want iedereen die een instrument bespeelt, heeft toch de trots dat hij of zij iets kan wat een ander niet kan.”

Ben je op zoek naar een nieuwe piano? Kijk dan eens bij Pianometropool.nl